Sve o zelenom čaju

Sve o zelenom čaju

Zeleni čaj svakodnevno konzumira oko milijardu ljudi i smatra se za jednim od najomiljenijih napitaka na celome svetu.Dokazano je da zeleni čaj ubrzava metabolizam, dosta utiče na mršavljenje, znatno utiče na poboljšanje moždanih funkicija i kao najbitnije sprečava maligna oboljenja.Gaji se pretežno u Japanu i Kini.Naučna istraživanja su dokazala da je zeleni čaj najzdravije piće jer obiluje nutrijentima i antioksidantima.Zeleni čaj konzumirajte umereno a to je do dve šolje dnevno.

 

Konzumiranjem se smanjuje formiranje slobodnih radikala i tako zaštićuje ćelije i molekule od oštećenja.Jedinjenje antioksidans epigalokatehingalat  inače sastojak čaja leči brojna oboljenja i sprečava maligna.Takodje usporava proces starenja.

Jedan od sastojaka ovog čaja je i kofein , kojeg nema u toj meri kao u kafi ali deluju slično.Naučna istraživanja vezana za kofein su dokazala da on povećava budnost kao i raspolozenje i pamćenje. takodje poboljšava moždane funkcije.
Zeleni čaj poseduje i amino kiselinu teanin koja premošćava barijeru izmedju mozga i krvi.Još neke dobre stvari ovog čaja su da poboljšava koncetraciju, snižava krvni pritisak, štiti mozak od starenja i usporava razvoj Alchajmerove i Parkonsonove bolesti , smanjuje masne naslage a pogotovu u predelu stomaka.

Zeleni čaj smanjuje rizik od dobijanja kancera

  • Rak dojke – Metaanaliza opservacionih studija pokazale su da su pripadnice lepšeg pola koje su pile više zelenog čaja imale 22 odsto manje šanse da obole od raka dojke
  • Rak prostate – Jedna studija je pokazala da su osobe koje svakodnevno konzumiraju zeleni čaj imale 48 odsto manji rizik da obole od raka prostate.
  • Rak debelog creva – Jedna velika studija u kojoj je učestvovalo 69710 kineskinja pokazala je da one koje piju zeleni čaj imaju 57 odsto manji rizik da obole od raka debelog creva.

 

Add a Comment

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *